Ryż z kurczakiem i warzywami
Zaczął się grudzień. Wkrótce zacznie się też zima - choć pod względem temperatury, zaczęła się ona już kilka dni temu. W obliczu tej, nienapawającej optymizmem pogody, postanowiłem przygotować coś z nieco cieplejszych rejonów świata. Dziś na blogu kurczak przyrządzony w dość nietypowy sposób. Zapraszam do lektury.
Potrzebujemy
- 1,5 fileta z kurczaka
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 pomidor
- torebka ryżu
- 300 g pieczarek
- 1/2 papryki
- bazylia
- koperek
- 3/4 ogórka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 przyprawa do kurczaka
- 1 papryka
- sól
- pieprz
- papryka
- olej
- oregano
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Zaczynamy od marchewki, bo mięknie ona najdłużej. Wrzucamy ją do garnka i w niewielkiej ilości wody zagotowujemy. Gdy marchew już zmięknie, wrzucamy posiekanego pomidora, pieczarki, ogórka i paprykę. Już na tym etapie możemy dodać liść laurowy i ziele angielskie. Czekamy, aż nasze warzywa się zagotują, a w międzyczasie na patelni obok podgrzewamy bardzo drobno posiekany czosnek i cebulę. Nada to potrawie specyficznego aromatu. Następnie dodajemy je do pozostałych warzyw.
Wstawiamy ryż i czekamy, aż się zagotuje. Kurczaka najlepiej dzień wcześniej zamarynować w przyprawach, ziołach i odrobinie jogurtu naturalnego (sprawi, że kurczak będzie bardziej soczysty i przesiąknięty zapachami). Filety smażymy na oleju, na bardzo wolnym ogniu. Gdy nabiorą już właściwego koloru, zawartość patelni przenosimy do garnka. Całość mieszamy i czekamy na ryż.Smacznego
Smaczne jest bardzo, kaloryczne i wytaminy.
OdpowiedzUsuńbardzo dobre danie :) moja wersja jest z warzywami mrożonymi, bo jestem trochę leniem, ale i tak wyszło bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń