Ryż z kurczakiem i warzywami

20:27 Ryszard 3 Comments

Ryż z kurczakiem i warzywami, kurczak w potrawce


Zaczął się grudzień. Wkrótce zacznie się też zima - choć pod względem temperatury, zaczęła się ona już kilka dni temu. W obliczu tej, nienapawającej optymizmem pogody, postanowiłem przygotować coś z nieco cieplejszych rejonów świata. Dziś na blogu kurczak przyrządzony w dość nietypowy sposób. Zapraszam do lektury.



Potrzebujemy
 
  • 1,5 fileta z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 pomidor
  • torebka ryżu
  • 300 g pieczarek
  • 1/2 papryki
  • bazylia
  • koperek
  • 3/4 ogórka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 przyprawa do kurczaka
  • 1 papryka
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • olej
  • oregano
  • kurkuma
  • gałka muszkatołowa 

Przygotowanie




Zaczynamy od marchewki, bo mięknie ona najdłużej. Wrzucamy ją do garnka i w niewielkiej ilości wody zagotowujemy. Gdy marchew już zmięknie, wrzucamy posiekanego pomidora, pieczarki, ogórka i paprykę. Już na tym etapie możemy dodać liść laurowy i ziele angielskie. Czekamy, aż nasze warzywa się zagotują, a w międzyczasie na patelni obok podgrzewamy bardzo drobno posiekany czosnek i cebulę. Nada to potrawie specyficznego aromatu. Następnie dodajemy je do pozostałych warzyw.
Wstawiamy ryż i czekamy, aż się zagotuje. Kurczaka najlepiej dzień wcześniej zamarynować w przyprawach, ziołach i odrobinie jogurtu naturalnego (sprawi, że kurczak będzie bardziej soczysty i przesiąknięty zapachami). Filety smażymy na oleju, na bardzo wolnym ogniu. Gdy nabiorą już właściwego koloru, zawartość patelni przenosimy do garnka. Całość mieszamy i czekamy na ryż.

Smacznego



3 komentarze:

  1. Smaczne jest bardzo, kaloryczne i wytaminy.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobre danie :) moja wersja jest z warzywami mrożonymi, bo jestem trochę leniem, ale i tak wyszło bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...