Jajecznica ze szpinakiem
Szpinak - chyba jedna z najbardziej
kontrowersyjnych roślin na świecie. Ciężko powiedzieć, czy więcej jest tych,
którzy ją kochają, czy może tych, którzy nienawidzą. (możecie wyrazić swoje stanowisko w komentarzach ;p) Moja kuchnia do tej pory
unikała kontaktu z tą zmorą dzieciństwa, ale... w końcu nadszedł czas, aby
stanąć ze szpinakiem oko w oko. Podjąłem wyzwanie i przygotowałem śmietnik - na
wypadek jakby potrawa mi nie wyszła.
Zdecydowałem, że zrobię jajecznicę.
Jajecznica ze szpinakiem.. No cóż, taka się narodziła koncepcja, więc nie będę
z nią walczył. Poniżej składniki, jakie wykorzystałem.
- 6 jajek
- pół paczki szpinaku
- 1 pomidor
- 1 cebula
- koperek
- 3 plasterki szynki
- kawałek bagietki / bułka
- Masło
- przyprawy (sól, pieprz, papryka)
Przygotowanie:
Myjemy i obieramy warzywa, następnie
siekamy cebulę w kostkę i wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię. Po chwili
dołączamy po kolei - szpinak, szynkę, pomidora i dajemy im się chwilę podsmażyć
na wolnym ogniu. Następnie wybijamy jajka i wrzucamy je do pozostałych
składników. Całość doprawiamy i energicznie mieszamy.
Przepis banalny, a jajecznica wyszła
przyzwoita. Wchłonięta została w ciągu kilku kolejnych minut - niestety trzeba
było jeszcze zrobić zdjęcia, więc żeby moja praca nie poszła na marne, to
korzystajcie z przepisu i cieszcie się dobrym, zdrowym posiłkiem :)
Smacznego!
R.
Super, spróbuję w najbliższym czasie:) dla amatorów szpinaku proponuję podsmażyć nie raz go z czosnkiem:) i razem z serkiem topionym dodać do naleśników czy makaronu:)
OdpowiedzUsuńo, szpinak! dawno go tutaj nie bylo!;)
OdpowiedzUsuńGdyby nie to,że szpinaku nie lubie to jadłabym :D
OdpowiedzUsuńSuper napewno wypróbuje;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i do tego tani :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja podania popularnego dania jakim jest jajecznica. Myślę że może spróbować. :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis polecam :))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie na pewno sama się skuszę i zrobię :)
OdpowiedzUsuń