Zupa gulasz. Warzywna bomba smakowa!
Zupa - gulasz. Treściwa zupka dla każdego! |
Dużo warzyw, dużo kolorów i dużo smaków. Mając ochotę na taką barwną mieszankę, postanowiłem zrobić zupę, której ostateczny smak - podczas tworzenia - był dla mnie zagadką. W głowie rysował się pomysł, w miarę gotowania rozwijał się i oto powstała zupa, która jeszcze nie raz zagości na moim talerzu. Wyszło naprawdę smacznie!
Składniki:
2 pietruszki
2 Marchewki
Mały seler
Por
Dwie czebule czerwone
1 małe żeberko wieprzowe
Mała papryka zielona
Mała papryka żółta
Makaron świderki (ok. 150g)
Przecier pomidorowy
Przygotowanie:
Na początek zagotujmy w mniejszym garnku wywar na żeberku wieprzowym; do smaku dorzucić możemy dwie/trzy kostki bulionu (mięso z żeberka przyda nam się później do samej zupy).
Do dużego garnku nalejmy trochę oleju i smażmy na nim po kolei pokrojone w kostkę: 1. Marchewkę, seler i marchewkę; 2. Papryki; 3. Por i cebule. (wszystko po kolei w ten sposób, że kiedy zmiękną warzywa z jedynki dorzucamy te z dwójki, potem te z trójki).
Po podsmażeniu warzyw, zalewamy je bulionem z mniejszego garnka. Gotujemy przez ok. dziesięć minut, a następnie zalewamy je z wyczuciem przecierem pomidorowym (ile kto woli, z wyczuciem). Dokładnie mieszamy i po chwili dodajemy pokrojone w różyczki brokuły. Gdy brokuły zmiękną, dodajemy makaron. Gdy i ten zmięknie, zupę doprawiamy dla smaku pieprzem, oregano, bazylią i majerankiem (pamiętajmy, by przyprawy rozetrzeć w rękach przed wrzuceniem do garnka. Oddadzą więcej smaku). Już po wyłączeniu gazu dodać możemy poskubane z żeberek mięso z wywaru.
Zupa jest gotowa. Smacznego!
Łukasz
Zupa - gulasz. Zupa z papryką, porem i innymi warzywami. |
fajny pomysł, skorzystam napewno!
OdpowiedzUsuńTaka warzywna z "wkładką"z żeberka-fajna:)
OdpowiedzUsuń