Zupa ogórkowa

20:49 Ryszard 2 Comments

Zupa ogórkowa, Ogórkowa, polska kuchnia, ogórkowa zupa, zupa z ogórków
Zupa ogórkowa z czosnkiem i suszonym koperkiem



Bywa, że nabierze nas ochota na najzwyklejszą zupę, jaka może być. Najzwyklejsza nie oznacza, naturalnie, niesmaczna. Polecam wszystkim ogórkową.

Składniki:

500g ogórków kiszonych
Cebula
ok. 1 kg porcji rosołowych
3 ząbki czosnku
Kilka ziemniaków (ok. 0.5 kg)
Włoszczyzna
Liście laurowe
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Śmietana 18%
Suszony koperek


Przygotowanie:

Porcje rosołowe płuczemy, wkładamy do dużego garnka. Dodajemy kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Zalewamy wodą i - przykrywając - wstawiamy na średni ogień.
Wszystkie warzywa obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Marchewkę i pietruszkę kroimy w krążki; por także. Gdy wywar zacznie się gotować wybieramy szumowiny i dorzucamy warzywa (w tym także seler i cebulę oraz ząbki czosnku). Przykrywamy.
W międzyczasie, gdy nasz wywar będzie się gotował, obieramy ziemniaczki i kroimy w kostkę. Możemy także zetrzeć na tarce ogórki. Teraz spokojnie można sobie wypić browarka, bo musimy poczekać aż wszystkie warzywa się ugotują i będą miękkie.
Po kilkunastu minutach dodajemy pokrojone wcześniej ziemniaki, a gdy i te zmiękną, dodajemy ogórki. Zamieszajmy zupę i pozwólmy, by chwilę gotowała się pod przykryciem. Po tym czasie możemy zagęścić ją - z wyczuciem - śmietaną. Po chwili wyłączamy gaz.
Gotową zupę, zgodnie z preferencjami smakowymi, doprawiamy przyprawami, a także dodajemy suszony koperek.

Nic trudnego, a tyle radości. Smacznego!
Łukasz

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...