Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa z czosnkiem i suszonym koperkiem |
Bywa, że nabierze nas ochota na najzwyklejszą zupę, jaka
może być. Najzwyklejsza nie oznacza, naturalnie, niesmaczna. Polecam wszystkim
ogórkową.
Składniki:
500g ogórków kiszonych
Cebula
ok. 1 kg porcji rosołowych
3 ząbki czosnku
Kilka ziemniaków (ok. 0.5 kg)
Włoszczyzna
Liście laurowe
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Śmietana 18%
Suszony koperek
Przygotowanie:
Porcje rosołowe płuczemy, wkładamy do dużego garnka.
Dodajemy kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Zalewamy
wodą i - przykrywając - wstawiamy na średni ogień.
Wszystkie warzywa obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Marchewkę i pietruszkę kroimy w krążki; por także. Gdy wywar zacznie się
gotować wybieramy szumowiny i dorzucamy warzywa (w tym także seler i cebulę
oraz ząbki czosnku). Przykrywamy.
W międzyczasie, gdy nasz wywar będzie się gotował, obieramy
ziemniaczki i kroimy w kostkę. Możemy także zetrzeć na tarce ogórki. Teraz
spokojnie można sobie wypić browarka, bo musimy poczekać aż wszystkie warzywa
się ugotują i będą miękkie.
Po kilkunastu minutach dodajemy pokrojone wcześniej
ziemniaki, a gdy i te zmiękną, dodajemy ogórki. Zamieszajmy zupę i pozwólmy, by
chwilę gotowała się pod przykryciem. Po tym czasie możemy zagęścić ją - z
wyczuciem - śmietaną. Po chwili wyłączamy gaz.
Gotową zupę, zgodnie z preferencjami smakowymi, doprawiamy
przyprawami, a także dodajemy suszony koperek.
Nic trudnego, a tyle radości. Smacznego!
Łukasz
prosto i smacznie :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Olinka- Smakowyraj
Szybko, prosto i po ludzku. A nie mech podany na kolkach. ;]
OdpowiedzUsuń