Smażona mozzarella
Amerykańscy naukowcy, na podstawie swoich najnowszych badań, sformułowali rymowankę : "Gdy ci smutno, gdy ci źle mozzarelle usmaż SE!" Jako, że takich doniesień nie można lekceważyć, usmażyłam i ja. Nie żeby mi było jakoś tam przesadnie smutno, ale w sumie może być po wynikach egzaminów... Wracając do mozzarelli to przedstawię przepis na bardzo łatwą, szybką przekąskę na ciepło.
Potrzebujemy:
- kulka mozzarelli
- jajko
- jakieś 3 łyżki bułki tartej
- łyżka mąki
- bazylia
- sól
- olej
Pokrojoną w plasterki mozzarellę obtaczamy w roztrzepanym jajku z przyprawami, a kolejne w bułce tartej wymieszanej z mąką. Smażymy chwilkę na mocno rozgrzanym oleju, trzeba tylko uważać przy przewracaniu mozzarelli bo bardzo szybko się roztapia.
Proponuję podanie jej z pomidorem.
Smacznego
Agata
0 komentarze: