Studencka kuchnia - żarcie pod sesję
Kolejny dzień, kolejny przepis. Jako, że mamy sesję, a
za oknem swoje żniwa zbiera zima, czujemy się zobowiązani do wrzucenia czegoś
na "szybko" i "gorąco". W ten kanon niezwykle precyzyjnie
wpisuje się propozycja Agnieszki, studentki Uniwersytetu Wrocławskiego.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Potrzebujemy:
- 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
- 0,5 kg makaronu penne (rurki)
- opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego (Winiary)
- 2 łyżki śmietany
- kawałek sera żółtego
-zioła prowansalskie
-sól
-pieprz
Mięso mielone smażymy na patelni, z dodatkiem soli i
pieprzu, cały czas mieszając, aby mięso było dokładnie rozdrobnione. W tym
czasie gotujemy al dente makaron, w lekko osolonej wodzie. Sos pieczeniowy
przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu (mieszamy z 300 ml wody:)),
po czym łączymy z mięsem na patelni. Po 5 minutach sos jest prawie gotowy,
dodajemy jeszcze tylko szczyptę ziół prowansalskich i śmietanę bądź odrobinę
startego sera żółtego i mieszamy całość. Makaron odcedzamy i mieszamy z
przygotowanym sosem. Takim oto prostym sposobem mamy pyszny, gorący posiłek.
Realizacja przepisu jest bardzo szybka, a nam - studentom -
zwłaszcza w okresie sesji, na czasie przecież zależy najbardziej :)
Smacznego!
0 komentarze: