Banan w cieście

11:06 Ryszard 6 Comments

Banan w cieście z polewą, banan
  

Ostatnio pisałem, że sesja jest już na wykończeniu. Niestety nie. Ten - chyba nigdy - niekończący się okres pochłania kolejne wolne chwile mojego życia. Odrywając się jednak na chwilę od nauki zauważyłem w skrzynce redakcyjnej maila od Agnieszki, która proponuje dzisiaj przepis na banana, którego postanowiła ulokować w cieście.

Potrzebujemy:
składniki (dla 2 osób)
4 banany
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 opakowanie cynamonu
- olej do smażenia
- sos/polewa / cukier puder do dekoracji

Przygotowanie: z maki, jajka, cukru waniliowego i wody przygotowujemy geste ciasto. Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 2 części, obsypujemy obficie cynamonem. Tak przygotowane połówki banana maczamy w powstałym cieście i kładziemy na patelnię z rozgrzanym mocno olejem, smażymy do uzyskania rumianego koloru, po czym przewracamy na drugą stronę. Usmażone banany dekorujemy cukrem pudrem, lub polewą - ja wykorzystałam do tego mleko zagęszczone o smaku karmelowym.

Ps. Śledźcie nas dzisiaj uważnie, bo prawdopodobnie pojawi się jeszcze jeden przepis :)
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Lubię banany smażone. Ja do swojego ciasta wrzucam wiórki kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiórki kokosowe miały być! ale zabrakło mi ich w moich studenckich zapasach, więc przepis modyfikowałam...:D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznie wygląda!!! nie mogę się doczekać tego smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiele dobrego słyszałam o takich bananach,ale nigdy nie miałam okazji zjeść takowych-pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...