Pieczarki faszerowane

13:06 Ryszard 11 Comments

Faszerowane pieczarki z jajkiem, serem, kukurydzą


Nie wiem jak u Was, ale u mnie sesja niechybnie zmierza do końca. Z tego też względu mam nieco więcej czasu na kulinarne eksperymenty. Od dłuższego czasu "chodzą" za mną faszerowane pieczarki. Prawdę mówiąc robiłem je pierwszy raz i całkowicie na "spontanie", nie przeglądając wcześniej propozycji przygotowania innych blogerów. Miałem jakąś swoją wizję i konsekwentnie dążyłem do jej realizacji. Efekty poniżej :)

Potrzebujemy:

- 0.8 kg pieczarek ( najlepiej duże, lepiej się faszeruje ) 
- pół papryki 
- 3 plastry salami
- 4 jajka
- 2 garście szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- pół cebuli
- 1 pomidor 
- 1/3 kukurydzy
- 3 plastry żółtego sera

Z tych składników spokojnie najedzą się przynajmniej 3 - 4 osoby

Przygotowanie:

- Zaczynamy od podsmażenia warzyw i salami. U mnie kolejność przebiegała następująco - najpierw wrzuciłem pokrojone drobno salami i cebulkę, następnie dodałem do nich czosnek, później paprykę, szpinak, pomidora, kukurydzę i posiekane ugotowane jajka. Pomidora proponuję obrać ze skórki ( najłatwiej zalać wrzątkiem i odstawić na 2 - 3 minuty do małego garnka, wtedy skórka powinna zejść bez problemu ).

- Pieczarki obieramy i wycinamy nóżki ze środka. Możemy je użyć do farszu, choć ja akurat tego nie zrobiłem. I tak uważam, że danie jest wystarczająco pieczarkowe :)

- Nasz farsz w tym momencie powinien wyglądać mniej więcej tak :

Farsz do pieczarek


Ostatni etap przygotowania naszej potrawy to umieszczenie farszu w pieczarkach i przykrycie go odrobiną żółtego sera. Pieczarki faszerujemy blaszkami do góry rzecz jasna ;)

Nasze danie wstawiamy do piekarnika na kwadrans do piekarnika, na temperaturę 180 stopni. Nasze pieczarki powinny wyglądać tak:


Pieczarki faszerowane jajkiem, papryką, serem, kukurydzą, pomidorem, szpinakiem



Potrawa jest gotowa. Mi najbardziej smakowały takie.. niegorące i niezimne zarazem, po prostu ciepłe. Moim zdaniem jest to idealna propozycja na imprezową przekąskę - je się bardzo łatwo i nie trzeba używać sztućców. 

Szczerze polecam,
R.

11 komentarzy:

  1. U mnie już po sesji i dlatego ostatnio częściej buszuję w kuchni. :)
    Takie pieczarki to bardzo dobry pomysł, jeśli chodzi o przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowane pieczarki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczarki fantastyczne-przepis Wam podkradam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba - polecam się na przyszłość :)

      R.

      Usuń
  4. słyszałam, że nadziewane pieczarki są przepyszne, ale jeszcze nigdy ich nie robiłam, chyba jednak będę musiała do nich sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Student nie wie, że nie stosujemy "mi" na pioczątku zdania?? Czyżby student niedouk.
    A pieczarki prezentują się smakowicie. Właśnie robię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Są świetne, idealne na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...