Sos z suszonych grzybów
Dzisiaj tłusty czwartek. Z pewnością
nie marzycie o niczym innym, jak tylko zjedzeniu najsmaczniejszego i zarazem
najmniej kalorycznego pączka na świecie - i słusznie, ja też o tym marzę. Nie
samymi pączkami jednak w tłusty czwartek człowiek żyje, więc ja przygotowałem
dla Was propozycję podania sosu z suszonych grzybów, który jednocześnie
rozpocznie wykreowaną przeze mnie akcję na znanym i szanowanym polskim portalu,
Durszlak.pl.
Potrzebujemy:
- 200 g grzybów suszonych
- 1 dużą cebulę
- 1/3 pora
- 1/2 śmietany
- łyżkę mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Najwięcej zajmie nam przygotowanie
suszonych grzybów. Najpierw musimy je dokładnie umyć, a następnie odstawić do
garnka z letnią wodą na około 15 minut ( przez ten czas grzyby powinny trochę
nasiąknąć ). Następnie wodę, w której znajdowały się nasze grzybki przelewamy
do innego garnka, uważając jednak, aby z jego dna nie przelał nam się piasek,
który mógł się tam zebrać.
W tym nowszym garnku zagotowujemy
grzyby, dusząc je w wodzie przez około 30 minut. Następnie grzyby wyciągamy z
wody i przemywamy je zimną wodą w durszlaku. (nie
wylewamy wody, w której grzyby się gotowały ! )
Następnie grzybki kroimy na mniejsze
części i wrzucamy je z powrotem do naszego garnka. Teraz zostało nam już tylko
podsmażenie cebulki i pora na osobnej patelni i ugotowanie ziemniaków.
Gdy cebula i por się nieco zarumienią
wlewamy je do garnka z grzybami. Tam pozwalamy im się podusić z grzybami przez
około 15 minut. Jeśli macie nadmiar wody - możecie nie przykrywać sosu, woda
sama odparuje - jeśli przeciwnie, przykryjcie.
Teraz zostało już tylko dodanie mąki
i śmietany. Wlejcie do kubka trochę wody, w której gotuje się Wasz sos, do tego
dodajcie pół śmietany i łyżkę mąki. Mocno to wymieszajcie do maksymalnie
jednolitej masy i powoli wlewajcie do sosu, który cały czas mieszacie.
To właściwie już wszystko, teraz
zostało Wam tylko dopasować "ostrość" potrawy do Waszych kubków
smakowych :)
Zapraszam do dzielenia się swoimi
przepisami na suszone grzybki pod TYM adresem.
Smacznego,
R.
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. |
0 komentarze: