Spaghetti a'la carbonara
" Makarony kocham i mogę jeść
na okrągło "
Tym sformułowaniem Agnieszka zaczęła
treść maila, który przesłała do mnie wraz z przepisem na spaghetti a'la
carbonara. Prawdę mówiąc sam nie bardzo byłem zorientowany w temacie, więc
przeszedłem od razu do zdjęć. Nazwa - jak się okazało - wybrzmiewa znacznie
bardziej skomplikowanie, niż sam przepis, a jego treść zamieszczam poniżej.
Potrzebujemy:
- makaron spaghetti
- 4 łyżki gęstej śmietany/ może być też kremówka, wtedy dajemy jej troszkę mniej
- ok. 100 g startego żółtego sera
- 1 duża cebula
- 1 jajko (samo żółtko)
- bazylia
- oregano
- kilka plasterków szynki/boczku
Przygotowanie:
- kilka plasterków szynki/boczku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente:)
W międzyczasie, podsmażamy na oleju drobno posiekaną
cebulę, dorzucając do niej pokrojony w kosteczkę boczek lub szynkę, całość
przyrumieniamy. W dużej misce mieszamy: śmietanę, żółtko jaja, starty ser i
zioła. Ugotowany makaron odcedzamy i gorący wrzucamy do miski z przygotowanym
wcześniej sosem, szybko mieszamy całość, aby cały makaron pokrył się sosem.
Mieszankę nakładamy na talerz, na wierzch dajemy podsmażoną cebulę z
szynką - gotowe!
UWAGA! Danie do jedzenia OD RAZU po przygotowaniu!
Smacznego :)
0 komentarze: