Spaghetti a'la carbonara

15:16 Ryszard 0 Comments




Spaghetti a'la carbonara, proste spaghetti, studenckie spaghetti, makaron

" Makarony kocham i mogę jeść na okrągło " 

Tym sformułowaniem Agnieszka zaczęła treść maila, który przesłała do mnie wraz z przepisem na spaghetti a'la carbonara. Prawdę mówiąc sam nie bardzo byłem zorientowany w temacie, więc przeszedłem od razu do zdjęć. Nazwa - jak się okazało - wybrzmiewa znacznie bardziej skomplikowanie, niż sam przepis, a jego treść zamieszczam poniżej.

Potrzebujemy:
 
- makaron spaghetti
- 4 łyżki gęstej śmietany/ może być też kremówka, wtedy dajemy jej troszkę mniej
- ok. 100 g startego żółtego sera
- 1 duża cebula
- 1 jajko (samo żółtko)
- bazylia
- oregano
- kilka plasterków szynki/boczku

Przygotowanie:
 
Makaron gotujemy al dente:)
W międzyczasie, podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę, dorzucając do niej pokrojony w kosteczkę boczek lub szynkę, całość przyrumieniamy. W dużej misce mieszamy: śmietanę, żółtko jaja, starty ser i zioła. Ugotowany makaron odcedzamy i gorący wrzucamy do miski z przygotowanym wcześniej sosem, szybko mieszamy całość, aby cały makaron pokrył się sosem. Mieszankę nakładamy na talerz, na wierzch dajemy podsmażoną cebulę z szynką - gotowe!

UWAGA! Danie do jedzenia OD RAZU po przygotowaniu!

Smacznego :) 

0 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...