Bigos
Jedni go kochają, inni nienawidzą, a
jeszcze inni zajadają się nim po kryjomu. Bigos - ta niezwykle głęboko
zakorzeniona w sercach wielu Polaków potrawa znalazła swojego prekursora
również i na naszym blogu. Przygotowałem dla Was klasyczną, tradycyjną wersję
tego dania, która zarówno mi, jak i mojej dziewczynie bardzo smakowała.
Zapraszam do lektury.
Potrzebujemy:
1) Kapusta kiszona – 0,5 kg
2) 250g mięsa
3) 3/4 cebuli
4) 250g kiełbasy,
5) grzybki suszone - wedle uznania,
ja lubię więc daję dużo
6) koncentrat pomidorowy
7) przyprawy
8) liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
1) kapucha do gara
2) mięso kroimy na kawałki i lekko
podsmażamy, następnie wrzucamy do gara z kapustą
3) Cebulę kroimy w talarki i
podsmażamy i wrzucamy do gara
4) grzybki już napęczniałe wrzucamy
do gara ( bez wody ) - tego jak ugotować suszone grzyby uczyłem Was tutaj.
5) kiełbasę również podsmażamy i
przenosimy do garnka
6) Liść laurowy, ziele angielskie
7) wlewamy koncentrat do gara.
8) sól, pieprz do smaku- w zależności
od tego czy kapucha jest kwaśna.
Wody wystarczy dać tyle, żeby
przykryło kapustę lub troszkę mniej. Większa ilość sprawi, że powstanie
nam zupa. ( kapuśniak )
Podajemy z chlebem lub gotowanymi
ziemniakami.
Smacznego,
R.
R.
Składniki wymierzone z aptekarska precyzją:))) A bigosik wygląda na szóstkę-uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpyha ja jeszcze dodalem śliwki szuszone i kelbase wiejską wyszło mniam
OdpowiedzUsuń