Latte macchiato
Latte macchiato - oznacza "splamione mleko",
czyli napój mleczny z dodatkiem kawy. Prawidłowo przyrządzony powinien mieć 3
warstwy - mleko, kawa i mleczna piana. Podawane winno być w wysokiej szklance z
przezroczystego szkła (można dodatkowo zrobić 4 warstwę, np. syropu na dnie
szklanki)
Po wielu próbach, zakończonych przeważnie
niepowodzeniem, w końcu udało mi się wykonać idealne latte macchiato!
Do przyrządzenia tego pysznego i efektownego napoju, potrzebujemy:
wysokie szklanki
spieniacz do mleka
kawa, mleko
syrop np. czekoladowy oraz coś do dekoracji - starta
czekolada, kakao, wiórki kokosowe, cynamon - co kto lubi :)
Przygotowanie kawy jest bardzo proste, ale nieco
czasochłonne, więc zarezerwujmy sobie kilkanaście minut na jej przygotowanie -
warto.
Zaczynamy od zaparzenia kawy (jeżeli pijemy
słodką-dodajmy od razu cukru), na jedną szklankę wystarczy nam ok 1/4 kubka
kawy.
Kolejny krok, to podgrzanie mleka (wystarczy
delikatnie, aby nie było zimne, ciepłe mleko lepiej się spieni).
Do szklanek wlewamy na dno odrobinę syropu/sosu (może
być również mleko zagęszczone!), następnie wlewamy powoli podgrzane mleko,
mniej więcej do wysokości 3/4 szklanki, mleko traktujemy spieniaczem, aby
powstała nam warstwa pianki na samej górze, na koniec-najtrudniejsze
zadanie-wlewamy zaparzoną wcześniej kawę, ale baaaardzo powoli-polecam wlewanie
za pomocą łyżeczki, po ściance szklanki.
Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, powinniśmy otrzymać
idealne latte macchiato:)
Tajemnicą sukcesu, jest różnica w temperaturze mleka i
kawy - kawa ma być cieplejsza od mleka. Sposób wlewania kawy do mleka - im
wolniej, tym lepiej.
Na koniec dekorujemy naszą kawę (posypując ją np.
cynamonem!)
Aga
Lubię to!:)
OdpowiedzUsuńja też to lubie...:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam :) mi zawsze najlepiej spienia się mleko prosto z lodówki - choc może to kwestia rodzaju? używam albo mleka zagęszczonego z sm gostyn (7,5% tłuszczu) albo takiego light z magnezem (4%). A kawke wlewam do mleka za pomocą dzbanuszka do mleka z wąskim dziobkiem i jak jestem wystarczająco cierpliwa to zawsze wychodzi ;)
OdpowiedzUsuńasiksss