Dietetyczna sałatka warzywna
Nie wiem jak Was, ale mnie ostatnio
wzięło na zdrowsze odżywianie. Moja kuchnia jakby przeszła transformację ze
stricte mięsnej w warzywną. Zbieram za to pochwały u naszej nadwornej pani
dietetyk, a wczoraj przygotowałem ultra - witaminową kolację. Muszę przyznać,
że dawno nie jadłem tak dobrej sałatki, dlatego postanowiłem podzielić się z
Wami przepisem.
Potrzebujemy:
- pół główki kapusty pekińskiej
- cały szczypiorek
- 3 marchewki
- 2 pomidory
- puszkę kukurydzy
- 1 świeży, cały ogórek
- pół papryki
- pół jogurtu greckiego
- mały majonez (najmniejszy jaki
znalazłem na półce miał koło 200 g) - osoby na diecie mogą go zastąpić jogurtem
naturalnym, ale nie polecam.
- łyżka cukru
- sól, pieprz, papryka
- natka pietruszki
- natka pietruszki
Przygotowanie sałatki do
skomplikowanych nie należy. Wszystkie składniki kroimy w miarę możliwości na
najmniejsze kawałki i wrzucamy do jakiejś większej miski. Tam wszystko ze sobą
mieszamy, dodajemy majonez i przyprawy i możemy cieszyć się smakiem świetnej,
warzywnej sałatki. Tylko radzę ją zjeść od razu, bo następnego dnia kompozycja
warzyw nie odda już tego samego smaku.
Polecam,
R.


oj ja bym jednak zastąpiła ten majonez , bo raczej nie jest dietetyczny ;p
OdpowiedzUsuńtak też mówiłam, ale nikt mnie nie słuchał :)
UsuńSłuchał, słuchał. Napisałem wersję normalną i tą dietetyczną obok :)
UsuńPozdrawiam,
R.
Lubię takie sałatki:)
OdpowiedzUsuńZawsze można wymieszać majonez pół na pół z jogurtem naturalnym i będzie kompromis :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń