Hamburger i piwko - zestaw na gorszy dzień

22:47 Ryszard 4 Comments



hamburger, polski hamburger, hamburger z ogórkiem, pomidorem, pieczarkami, koperkiem



Muszę przyznać, że ostatnio się trochę rozbrykałem kulinarnie. Jak nie jakieś zupy, to kotlety, jak nie kotlety, to jakieś serki, jak nie serki to jeszcze coś innego... Dzisiaj przyszła kolej na hamburgera. Nie powiem - od dłuższego czasu miałem na niego ochotę. Nie chciałem go robić jednak w klasycznym, prymitywnym stylu i postanowiłem dodać coś od siebie. Zdaje sobie sprawę z tego, że przepis jest dość skomplikowany, ale... czasem - zwłaszcza jak nie macie co robić - warto poświęcić parę minut na pracę w kuchni, by otworzyć się na nowe smaki.

Potrzebujemy:
Sos pieczarkowy:
- 200g pieczarek
- pół małej cebuli
- 100ml śmietany (12%)
- koperek
- przyprawy (sól, pieprz, papryka) 

Kapusta w bułce tartej:
- 100g posiatkowanej kapusty
- woda
- 1/5 cebuli
- bułka tarta
- sól, pieprz, papryka

Pozostałe składniki:
- jedna duża bułka
- 2 ogórki marynowane
- 1 pomidor
- odrobina cebuli
- odrobina koperku
- plasterek żółtego sera
- kotlet ( ja użyłem filetu z kurczaka, który uprzednio usmażyłem w bułce tartej )
- keczup
- piwo

Obecność kapusty może Was trochę dziwić, ale mój przepis był swojego rodzaju eksperymentem. Szczerze mówiąc, zapracowała tu głównie moja wyobraźnia, a jako, że mam ją ponoć dość wybujałą, to niech Was nic nie zdziwi - nawet to, że nie użyłem ani sosu czosnkowego ani majonezu.

Przygotowanie:
Najpierw zająłem się kapustą, bowiem zajmie trochę czasu zanim nam się ona poddusi do miękkości pod przykrywką. W międzyczasie możemy posiekać pieczarki i wstawić je na palnik obok. Gdy kapusta trochę zmięknie, wrzucamy jej mocniejszy ogień - a co, niech płonie! Do niej dorzucamy pół cebuli i podsmażamy przez chwilę, a następnie dorzucamy bułkę tartą. Wszystko posypujemy przyprawami, mieszamy, i dajemy naszej potrawie chwilę na ogniu. Podobnie z pieczarkami => gdy zmiękną, dodajemy cebulkę i podsmażamy. Po 2-3 minutach dodajemy trochę śmietany i sos pieczarkowo-cebulowy mamy już prawie gotowy. Teraz dodajemy koperek i wszystko ze sobą mieszamy.
Następny krok to wyrwanie z bułki bebechów (chyba, że kupicie sobie jakąś większą, niż ta moja. Pozwoli nam to wygospodarować więcej przestrzeni na nasze pyszności. Proponuję zacząć od kapusty, na to położyć mięso, polać odrobiną sosu pieczarkowego, na to z kolei położyć pomidora, na pomidora ogórka i znów polać odrobiną sosu pieczarkowego, a całość przykryć plasterkiem żółtego sera, który posypujemy koperkiem. Dla ładniejszego wystroju możemy zrobić dekorację wokół naszego hamburgera.
Potrawa do dietetycznych może nie należy, ale przynajmniej wiemy co wrzucamy do bułki, a to chyba w dzisiejszych czasach najważniejsze. Uważam, że eksperyment się powiódł i mogę Wam to danie polecić.
Całość proponuję zwieńczyć piwkiem i cieszyć się kolejnym zdobytym smakiem kuchni :)

Smacznego!
R.


Hamburger i piwko, hamburger z pomidorem, pieczarkami, ogórkiem, koperkiem, kapustąc

4 komentarze:

  1. nic mnie już nie zdziwi...:D

    OdpowiedzUsuń

  2. Takie domowe są najlepsze, ja na tygodniu amerykańskim w lidlu kupuję jeszcze sos i cebulkę prażoną, wtedy są jeszcze lepsze, wersję z kapustą i sosem pieczarkowym na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez wole domowe"hamburgi"chociaz moje sa zupelnie inne,to u Was wyżerka na całego:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. autor przepisu lubi porządnie zjeść...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...