Sałatka z zupki chińskiej

13:09 Jedz Taniej 9 Comments

Każdy student na pewno ma w swojej kuchni zupkę chińską, można ją zjeść tradycyjnie albo zamienić ją w sałatkę! Dodatek warzyw sprawi, że będzie ona odrobinkę zdrowsza niż zjedzona w tradycyjnej postaci i na pewno smaczniejsza.

Składniki:
- 2 zupki chińskie
- 1 długi ogórek
- 2 pomidory
- 2 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz 
- dwie łyżki majonezu
Koszt 3 porcji to około 6 zł

Ja pokruszyłam makaron w misce, zasypałam go pokrojonym w kostkę ogórkiem i pomidorem oraz zgniecionym czosnkiem i zostawiłam na noc w lodówce żeby makaron napęczniał od soku warzyw. Dzisiaj wiem, że mogłam to lepiej rozwiązać. Co prawda makaron napęczniał i jest smaczny, ale ogórek i pomidor sporo straciły na wartości, są takie jakby zwiędnięte... Polecam więc makaron, (przyprawy do zupki nie są nam potrzebne) zalać gorąca wodą, kiedy napęcznieje wodę odlać i po ostygnięciu wymieszać go z pokrojonymi warzywami, czosnkiem, majonezem i doprawić solą i pieprzem. Może to nie jest wykwintne danie, ale na pewno smaczne i tanie!

Smacznego   
Agata        

9 komentarzy:

  1. Wystarczy pokruszony makaron wrzucuc do gotowej sałatki, po paru godzinach sam z siebie zmieknie. Zalany wodą traci smak, a tak pewcznieje od majonezu i soku z warzyw. Zawsze tak robie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja znm przepis z dodatkiem mieska z kurczaka jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie tam po zalaniu woda nigdy nie stracil smaku :) zalezy tez ile tej wody nalejesz, wiadomo ze nie tak jak na zupke - doslownie odrobina wystarczy i sam nasiaknie :)

    A salatka pierwsza klasa! Jedna z moich ulubionych, choc z innymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Możesz podzielić się z nami przepisem, a być może, że go kiedyś wykorzystamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubie ta sałatkę,ale o takiej porze roku wole zrezygnować z pomidorów,bo nie są smaczne

    OdpowiedzUsuń
  6. I prawdą jest, że to jest najprostsza wersja tej sałatki, świetnie pasuje do niej przysmażony w kawałeczkach filet z piersi kurczaka, ale i pokrojona w kosteczkę szynka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja bym dodala kawalek mieska..albo wedlinka chuda albo filety z kurczaka :) .. Ale probowalam i szczerze polecic moge ;) !

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na prawdę przepysznie, a dodatkowo uwielbiam jeść makaron z zupek chińskich. Wypróbuję na pewno. Pozdrawiam Was i zapraszam do mnie na forum kobiece.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...