Bigos

14:27 Ryszard 2 Comments

Bigos z kapustą, grzybami, mięsem, kiełbasą


Jedni go kochają, inni nienawidzą, a jeszcze inni zajadają się nim po kryjomu. Bigos - ta niezwykle głęboko zakorzeniona w sercach wielu Polaków potrawa znalazła swojego prekursora również i na naszym blogu. Przygotowałem dla Was klasyczną, tradycyjną wersję tego dania, która zarówno mi, jak i mojej dziewczynie bardzo smakowała. Zapraszam do lektury.

Potrzebujemy:

1) Kapusta kiszona – 0,5 kg
2) 250g mięsa
3) 3/4 cebuli
4) 250g kiełbasy,
5) grzybki suszone - wedle uznania, ja lubię więc daję dużo
6) koncentrat pomidorowy
7) przyprawy 
8) liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

1) kapucha do gara
2) mięso kroimy na kawałki i lekko podsmażamy, następnie wrzucamy do gara z kapustą
3) Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy i wrzucamy do gara
4) grzybki już napęczniałe wrzucamy do gara ( bez wody ) - tego jak ugotować suszone grzyby uczyłem Was tutaj.
5) kiełbasę również podsmażamy i przenosimy do garnka
6) Liść laurowy, ziele angielskie
7) wlewamy koncentrat do gara.
8) sól, pieprz do smaku- w zależności od tego czy kapucha jest kwaśna.

Wody wystarczy dać tyle, żeby przykryło kapustę lub troszkę mniej.  Większa ilość sprawi, że powstanie nam zupa. ( kapuśniak )

Podajemy z chlebem lub gotowanymi ziemniakami. 

Smacznego,
R.

2 komentarze:

  1. Składniki wymierzone z aptekarska precyzją:))) A bigosik wygląda na szóstkę-uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyha ja jeszcze dodalem śliwki szuszone i kelbase wiejską wyszło mniam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...