Penne z kurczakiem

17:18 Jedz Taniej 3 Comments

Penne z kurczakiem szpinakiem, papryką i pieczarkami


 Właściwie ten przepis powinienem nazwać "penne wyzwalające". Wyzwalające, bo akurat gdy konsumowałem ostatnie elementy tego wspaniałego posiłku dowiedziałem się, że moja sesja dobiegła końca. Długie, smutne i nieprzyjemne wieczory w końcu zwieńczone zostały upragnionym zaliczeniem. Być może to nie gumisiowe gumijagody , to nie papajowski szpinak i w końcu to nie magiczny napój Asterixa i Obelixa wetknie w Was dodatkowe siły i szczęście, a właśnie penne z kurczakiem, które znaleźliście na naszym blogu.

Nie pozostaje mi nic innego, jak przedstawić Wam przepis na to szczęściodajne jadło :)

Potrzebujemy:

- 450 g pieczarek
- paczka szpinaku
- 1 filet z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- makaron penne
- 1 cebula
- pół papryki
- 4 plastry salami
- sól, pieprz, papryka
- odrobina oleju

Przygotowanie:

Najpierw kroimy filet z kurczaka na stosunkowo nieduże kawałki. Następnie obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę. To samo czynimy ze szpinakiem (najpierw dokładnie myjemy). Przechodzimy do smażenia. Najpierw na wolnym ogniu podduszamy kurczaka, po kilku minutach dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę. Następnie na patelni ląduje czosnek, a ok. 6 minut później szpinak i salami. Jako ostatnią dodałem paprykę. Nie chciałem, aby za bardzo zmiękła, ma stanowić taki twardawy i kontrastujący z miękką resztą element.

Następnie wszystko przyprawiamy. Nie bójcie się sypnąć więcej. Ja zaryzykowałem i machnąłem na tzw. "wykręcenie ryja". W połączeniu z makaronem smak ewidentnie przygasł i było - można powiedzieć - w sam raz. 

Penne wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Na opakowaniu od mojego makaronu sugerowali, aby gotować go przez 10 - 12 minut. Tak też zrobiłem i było ok, także stosujcie się do instrukcji podanych na opakowaniu.

To wszystko. Obiad jest gotowy. Z tych składników wyszła mi kolacja i jeszcze sporo zostało na śniadanie, a uwierzcie, że kto jak kto, ale ja potrafię dużo zjeść :)

Polecam szczerze,
R.
 

Penne z kurczakiem i szpinakiem, penne z pieczarkami i papryką

3 komentarze:

  1. gumijagody byly w gumisiach nie smerfach!:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Słusznie. Lata mijają, wiedzy ubywa :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...