Galareta z nóżek

10:38 Ryszard 1 Comments



Galareta z nóżek, galareta z kurczakiem, galareta domowa

W ostatnim czasie na naszym blogu pojawiają się różne cuda. Są desery, ciasteczka, co jakiś czas pojawia się ranking piw (niebawem wprowadzimy dział wódek). W tym całym gąszczu jakby zanikła nieco stara, dobra - polska kuchnia. Tym bardziej  ucieszyłem się, gdy na mailu odnalazłem przepis Oli, która dziś przedstawia swoją propozycję skonstruowania bardzo smacznej galarety.

Potrzebujemy:

  • Porcja rosołowa włoszczyzny
  • Nóżka z kurczaka
  • Groszek w puszce
  • Jajko
  • Marchewka
  • Żelatyna bezsmakowa
  • Pietruszka dla dekoracji 
  • Przyprawy (sól, pieprz)
  • Ocet


Gotujemy rosół (opisany tutaj pod hasłem "Przygotowanie" - po prostu nie dodajemy buraków). Gdy nasz wywar będzie już gotowy - wybieramy z niego marchewkę i nóżkę z kurczaka i dzielimy na drobne kawałki, a następnie  przekładamy je do naczynia do (np. miski). Dodajemy gorszek i gotowane jajko, a do tego nieco pietruszki. Gorący rosół rozrabiamy z żelazną zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Całość zalewamy i studzimy. Można podawać z octem.

Smacznego ;)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...