Lody smażone!
Lody. Przysmak wiecznie żywy - zarówno dla tych młodych, jak i starych. Jedni lubią truskawkowe, inni czekoladowe, jeszcze inni wcinają śmietankowe. Najwięcej jest jednak tych, którzy lody uwielbiają bez względu na ich smak. Jako, że w kuchni każdy pomysł może okazać się dobry, postanowiliśmy zrobić coś, co na pierwszy kontakt może brzmieć dość dziwnie... Usmażyliśmy lody !
Potrzebujemy:
- ok. 150 g herbatników
- ok. 150 g wiórków kokosowych
- lody (te, które najbardziej Wam smakują)
- 2 jajka
- kilka łyżeczek cukru
- olej do smażenia
Herbatniki kruszymy bardzo drobno i mieszamy z wiórkami. Jajka ubijamy z cukrem. Z lodów formujemy kulki, obtaczamy je w jajku, a następnie w herbatnikach i wiórkach (panierce). Czynność można powtórzyć, jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę - ja obtaczam dwukrotnie.
Wkładamy na 1-2 h do zamrażarki, tak aby były zmrożone na "kość". W małym rondelku bardzo mocno rozgrzewamy olej - na wysokość kilku centymetrów. Smażymy kilkadziesiąt sekund, aż panierka się zarumieni. Usmażonego loda przekładamy na talerz.
Lody w środku pozostają schłodzone, a na zewnątrz powstaje chrupiąca, ciepła panierka. Gotowe do konsumpcji!
Smacznego
wow, jestem BARDZO ciekawa jak to smakuje
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
nie wiem jak to działa, ale super, że tak jest ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńJadłam takie, choć sama nigdy nie robiłam. Jeśli są dobrze przyrządzone to są okrutnie pyszne!
OdpowiedzUsuńHej podoba mi się ten blog jest bardzo ciekawy będę wpadał częściej :)
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.
OdpowiedzUsuńChętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat
OdpowiedzUsuńFajne pomysły i interesujący wpis !
OdpowiedzUsuń